Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Μερική Έκλειψη Ηλίου

 



Η μερική έκλειψη θα γίνει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.
Στην Αθήνα το φαινόμενο θα έχει την παρακάτω εξελιξη
12.36 ξεκινά η έκλειψη
13.43 κορύφωση της έκλειψης με 26.23% κάλυψη του ηλιακού δίσκου
14.51 ολοκλήρωση του φαινομένου  
Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.
Και μια εύκολη κατασκευή για να την παρακολουθήσει οποίος θέλει με ασφάλεια
Πατώντας  


Προσοχή! Ποτέ μην κοιτάτε χωρίς ειδικά γυαλιά έκλειψης τον Ήλιο. Κινδυνεύετε να τυφλωθείτε. Τα γυαλιά ηλίου δεν λειτουργούν.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

 Πανελλαδικές και Νέοι Συντελεστές Βαρύτητας:



Τους νέους συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι συντελεστές βαρύτητας αφορούν τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικώς σε Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. 
 περισσότερα ΕΔΩ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2Κ21


Εδώ θα βρείτε την τραπεζα θεμάτων συγκεντρωμένη για να περάσετε δημιουργικά των ελεύθερο σας χρόνο:
  • Για τα θέματα της φυσικής εδώ: Φυσική

  • Για τα θέματα της χημείας εδώ: Χημεία

    καλή σας διασκέδαση!!!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ.Ε.Λ. 2019

Εν αναμονή των βαθμολογιών καλό είναι να μην αφήνε τον χρόνο να φευγει και να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό του μηχανογραφικού σας:

Εδώ θα βρείτε τις σχολές που αντιστοιχούν στα 4 επιστημονικά πεδία του
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Ε.Λ. 2019:

και εδω θα βρειτε  το
 συγκριτικό των βάσεων 2017 2018

για να σας βοηθήσει στην συμπληρωση του μηχανογραφικού
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως γιατί  φέτος ο χάρτης των σχολών με την αφαίρεση των ΤΕΙ και την προσθήκη νέων τμημάτων είναι αρκετά διαφορετικός  οπότε κάντε μηχανογραφικό προτίμησης και όχι βαθμολογίας!!!  

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Στιγμιότυπα απο τη δράση της παιδικής και εφηβικής βιβλιοθήκης για τα 50 χρόνια απο την πρώτη προσελήνωση μέσω της κατασκευή πυραύλου με ξύδι & σόδα ως καύσιμο και ο στόχος μας το φεγγάρι !!! Υλικά για τον πύραυλο (μπορείτε αν θέλετε να κάνετε περισσότερους)
• 4 μολύβια • ένα πλαστικό μπουκάλι από αναψυκτικό • δύο κομμάτια χρωματιστά χαρτόνια για μύτη και πτερύγια του πυραύλου • Κολλητική ταινία • χαρτί κουζίνας • ένα χωνί • 1 φελλό (πραγματικός φελλός) στο μέγεθος του ανοίγματος της φιάλης • μαγειρική σόδα • ξύδι

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Πανελλαδικές 2018 και Κατανομή Σχολών

Μέσα στον Φεβρουάριο θα υποβάλουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ την   Αίτηση  Δήλωσης συμμετοχής στις  Πανελλαδικές Εξετάσεις. 
Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, όπως εμφανίζονται στο ΦΕΚ:εδώ

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017


Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017 μοιράζεται στα δυο. Το μισό βραβείο απονέμεται στον Rainer Weiss, και το άλλο μισό στους Barry C. Barish και Kip S. Thorne «για την καθοριστική συμβολή τους στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων».nobel_2017
Για περισσότερα σχετικά με το νόμπελ φυσικής εδώ

Οι επιστήμονες Ζακ Ντιμποσέ (Jacques Dubochet, Ελβετία), Γιόακιμ Φρανκ (Joachim Frank, ΗΠΑ) και Ρίτσαρντ Χέντερσον (Richard Henderson, Ηνωμένο Βασίλειο) βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2017 για την ανάπτυξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας η οποία απλοποιεί και βελτιώνει την απεικόνιση των βιομορίων, σύμφωνα με τη ανακοίνωση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.







για περισσότερα σχετικά με το βραβείο νομπελ χημείας εδώ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΠΟΥ ΝΙΑΟΥΡΙΖΕΙ!!!

Τα βραβεία Νόμπελ τρελής επιστήμης 2017!
Με σύνθημα «πρώτα σε κάνουν να γελάσεις, μετά να σκεφθείς», τα βραβεία Ig απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό «Annals of Improbable Research». Κάθε νικητής στις δέκα επιστημονικές κατηγορίες των βραβείων, που απονέμονται από κανονικούς νομπελίστες, έλαβε ένα αγαλματάκι με ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω του, καθώς και δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε (σε ένα μοναδικό χαρτονόμισμα αξίας περίπου τεσσάρων σεντς ΗΠΑ!).
Oι γάτες μπορεί να  απεχθάνονται τα υγρά, έχουν όμως την ικανότητα να συμπεριφέρονται οι ίδιες ως υγρά, παίρνοντας το σχήμα του δοχείου στο οποίο εισέρχονται.
Έτσι ο Marc-Antoine Fardin από το Πανεπιστήμιο Paris Diderot, στην εργασία του με τίτλο «Σχετικά με την ρεολογία των γατών», αποδεικνύει πως η φύση των γατών μπορεί να θεωρηθεί ταυτόχρονα και στερεά και υγρή. Για την εργασία του αυτή τιμήθηκε με το βραβείο Ig Νόμπελ Φυσικής.
Ο συγγραφέας της εν λόγω εργασίας εμπνεόμενος από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με γάτες που προσαρμόζονται μέσα σε κουτιά, δοχεία και νεροχύτες, αντιμετώπισε το φαινόμενο από την πλευρά της ρεολογίας.

Εκτός από το βραβείο Ιg(noble) Nobel Φυσικής στον Marc-Antoine Fardin για την μελέτη της ροή των γάτων, είχαμε και:
Βραβείο Ιg Nobel Ανατομίας στον James Heathcote για την εργασία του «Γιατί μεγαλώνουν τα αυτιά των ηλικιωμένων;«: Πράγματι οι γέροι έχουν μεγάλα αυτιά επειδή αυτά μεγαλώνουν κατά δύο χιλιοστά περίπου ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών (εξαιτίας της βαρύτητας).
Βραβείο Ιg Nobel Οικονομικών στους Matthew Rockloff και Nancy Greer, για την εργασία τους «Ποτέ μην χαμογελάτε σε έναν κροκόδειλο» , σύμφωνα με την οποία οι ζωντανοί κροκόδειλοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις αποφάσεις των παικτών στα τυχερά παιγνίδια … κι έτσι μπορεί να χάσουν περισσότερα χρήματα …
Βραβείο Ιg Nobel Ιατρικής στους Jean-Pierre Royet, David Meunier, Nicolas Torquet, Anne-Marie Mouly και Tao Jiang που ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τα νευρωνικά κυκλώματα στον εγκέφαλο, στα οποία οφείλεται η απέχθεια για το τυρί.
Βραβείο Ιg Nobel Βιολογίας στους Kazunori Yoshizawa, Rodrigo Ferreira, Yoshitaka Kamimura και Charles Lienhard για να την ανακάλυψη ενός εντόμου σε σπήλαιο της Βραζιλίας, που διαθέτει θηλυκό πέος και αρσενικό κόλπο.
Βραβείο Ιg Nobel Ειρήνης στους Milo Puhan, Alex Suarez, Christian Lo Cascio, Alfred Zahn, Markus Heitz και Otto Braendli οι οποίοι απέδειξαν ότι το παίξιμο του πνευστού οργάνου didgeridoo, των Αβορίγινων είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για αποφρακτική άπνοια του ύπνου και το ροχαλητό.
Βραβείο Ιg Nobel Ρευστοδυναμικής στον Jiwon Han που διερεύνησε τι συμβαίνει όταν ένα άτομο περπατάει μεταφέροντας ένα φλιτζάνι καφέ.περισσότερα ΕΔΩ
Και το βιντεο της απονομής ΕΔΩ

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Αιτήσεις εγγραφής των επιτυχόντων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2017 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από Τρίτη 5 έως και Πέμπτη 14  Σεπτεμβρίου 2017.Η διαδικασία εγγραφής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πραγματοποιείται κατά το ανωτέρω διάστημα με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η εφαρμογή θα βρίσκεται σε λειτουργία από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις 10:00 πμ.
για περισσότερα πατήστε εδω

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Δείτε την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων του 2017-2018


Την ύλη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις της ερχόμενης σχολικής χρονιάς καθορίζει με απόφασή του ο  υπουργός Παιδείας.

H Υπουργική Απόφαση με την ύλη των πανελλαδικών αποφοίτων Γ’ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου
Για περισσότερα ΕΔΩ


Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, το βράδυ του Σαββάτου 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Κυριακής, στο νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου θα κορυφωθεί η πιο θεαματική θερινή βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες.
Όσοι μείνουν ξύπνιοι, θα έχουν την ευκαιρία -εάν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα- να δουν το φαινόμενο. Όμως η λάμψη από το 19 ημερών φεγγάρι, που θα είναι φωτεινό κατά περίπου 80%, θα εμποδίσει σε ένα βαθμό την παρατήρηση των μετεώρων, με συνέπεια να γίνουν ορατά μόνο τα πιο φωτεινά από αυτά.
Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.
Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.
Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Ο κομήτης 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος το Δεκέμβριο του 1992, ενώ χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.
Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.
Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανούΚαι ασφαλώς να έχει ελεύθερο χρόνο και υπομονή, καθώς μπορεί να χρειασθεί να περιμένει.
πηγη ΕΡΤ

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟΥΛΗ!!!

Για ακόμη μια φορά η συμμετοχή μου στην δράση της παιδικής και εφηβικής βιβλιοθήκης Βελβεντού...με εκανε να αγαπήσω ακομη περισσότερο την φυσική....
Ευχαριστώ τους μικρούς μου επιστήμονες και την υπευθηνη της βιβλιοθηκης Κα Βάγια για την ευκαιρία που μου έδωσε στο να κατασκευάσουμε τον Φωτεινουλη και να ασχοληθουμε με τον ηλεκτρισμό!!















περισσότερα σχετικά και εδώ